Drupal 8.1.0 beschikbaar

Tussen het schrijven van het boek en het publiceren gaat heel wat tijd. Ondertussen zit Drupal natuurlijk niet stil. Er zijn ondertussen 2 "minor" versies bijgekomen. Hier een samenvatting van de eerste versie.

Origineel artikel (Engels): https://www.drupal.org/blog/drupal-8-1-0

Experimentele UI voor migraties van Drupal 6 en 7

Drupal 8.1.0 bevat nu de Migrate Drupal UI module. Het is een interface voor Drupal core migraties. Gebruik het om Drupal 6 en 7 sites te migreren naar Drupal 8. De gebruikshandleiding bevat nu ook volledige documentatie om van Drupal 6/7 naar Drupal 8 te migreren. De module is wel nog experimenteel.

BigPipe voor 'subjectieve' snelheid

De BigPipe module laat je website op dezelfde manier laden als Facebook. Niet de hele pagina wordt in 1 keer geladen, naar je krijgt snel de eerste stukken te zien. Ondertussen wordt de rest van de pagina geladen. Zo lijkt het dat de pagina sneller laad (vandaar 'subjectieve').

Spellingscontrole in CKEditor

Je kan vanaf nu een taal kiezen en een spellingscontrole uitvoeren in CKEditor.

Betere help pagina's met de Tour module

Sinds Drupal 8.0 is er de Tour module om betere info te tonen (zie het vraagteken rechtsboven op je site). Nu is er een overzicht van alle help pagina's te vinden op /admin/help.

Rendered entities in Views fields

Vanaf nu kan je ook in Drupal 8 volledige entiteiten (nodes, gebruikers, taxonomy termen, ...) weergeven in in een veld. Dit kon reeds in Drupal 7 via een contrib module. Nu kan het ook in Drupal 8 core.

Ondersteuning voor JavaScript automated testing

Drupal wordt door duizenden vrijwilligers onderhouden. Om ervoor te zorgen dat deze vrijwilligers elkaars code niet breken, is er nood aan geautomatiseerd testen. Het was al lange tijd zo voor de PHP code, en vanaf nu ook voor JavaScript.

Dit betekend dat er meer voorspelbare kwaliteit komt.

Betere Composer support

1 van de beloftes van Drupal 8 was het opnieuw dichter komen bij de rest van de PHP gemeenschap. Composer is een heel populaire tool om afhankelijkheden tussen verschillende pakketten (bijvoorbeeld modules) te beheren. Vanaf nu kan je Composer ook gebruiken voor Durpal.

Developer API verbeteringen

Er zijn enkele verbeteringen gekomen aan de developer API. Hierdoor kunnen ontwikkelaars meer gaan doen.