Drupal 8.3.0 beschikbaar

Met deze derde 'minor' release wordt Drupal op nieuw een stuk beter. Er komen heel wat verbeteringen op de experimentele uitbreidingen uit Drupal 8.1 en Drupal 8.2 en 'Big Pipe'.

Origineel artikel: https://www.drupal.org/blog/drupal-8-3-0

Nieuwe versie CKEditor

De 'Rich Text Editor' of WYSIWYG gebruikt in Drupal 8 is CKEditor. Drupal 8.3 komt met versie 4.6 van deze editor. Er zijn verschillende verbeteringen zoals het beter ondersteunen van plakken vanuit Word, nieuwe skin en autogrow pluging. Deze laatste zorgt ervoor dat het tekstveld automatisch langer wordt bij meer tekst.

Autogrow

Kleine verbeteringen in beheerderservaring en API

Zoals steeds zijn er een De meest opvallende van deze is het nieuwe statusrapport:

 

Drupal status report

BigPipe

Om websites zo snel mogelijk te laden, maakt Drupal gebruik van 'caching'. In de plaats van alles te herberekenen en uit de databank te halen, onthoud Drupal een bepaalde tijd het resultaat. Het werkt heel goed op pagina's die er voor iedere gebruiker hetzelfde uitzien. Maar als de pagina kan variëren van gebruiker tot gebruiker, dan kan deze niet zomaar van caching gebruikmaken.

Een van de technieken is de pagina in deeltjes ophalen, dit heet BigPipe. Het bekendste voorbeeld is Facebook. Als je op de site komt, dan zie je eerst enkele gekleurde vlakken, deze vlakken worden snel opgevuld met de juiste inhoud. Bij het naar beneden scrollen wordt er andere inhoud ingeladen. Vanaf nu is BigPipe ook beschikbaar in Drupal:

Layout module

Met de experimentele Field Layout module komt er een belangrijk deel uit Display Suite in core. Namelijk de mogelijkheid om een layout te kiezen bij de weergaven.

Opgelet! Volg de upgrade instructies strict indien je Display Suite reeds op je website staan hebt! Het upgraden is minder evident dan anders.

 

Field Layout