Drupal 8.5.0 beschikbaar

Nieuwe functionaliteit voor Drupal in Drupal 8.5! De Media module is er eindelijk, Content Moderation wordt stabiel en nog veel meer.

Media module

Na de introductie van de Media API in Drupal 8.4, is de module zelf nu ook beschikbaar. Het werk is geïnspireerd door de Media Entity module, maar was tot nu toe verborgen in Drupal core door heel wat problemen in de gebruiksvriendelijkheid. De belangrijkste van deze problemen zijn nu opgelost.

Settings Tray en Content Moderation zijn nu stabiel

Deze modules zijn geïntroduceerd in Drupal 8.2 en zijn nu, 1 jaar later, stabiel verklaard. Je kan er dus zeker van zijn dat deze modules voor lange tijd ondersteund zullen worden door het core team. Belangrijke uitbreiding in Content Moderation is dat vertalingen nu een eigen flow kunnen doorlopen, ze zijn dus niet langer gedeeld met de originele taal.

Nieuwe experimentele Layout Builder

Een veel gevraagde feature is een 'Layout Builder': de mogelijkheid om met Drag and Drop de inhoud van de pagina te bepalen en te (her)structureren. Vele van deze layout builders zijn gebaseerd op het genereren van HTML code en het opnieuw uitlezen ervan. Dit heeft enkele belangrijke beperkingen voor het onderhouden van grote websites. Bijvoorbeeld, bij wijzigingen van structuur of inhoudstypes kunnen deze wijzigingen niet consistent doorgevoerd worden op pagina's gemaakt met een layout builder.

Drupal wil het anders aanpakken en de informatie niet als gegenereerde HTML opslaan, maar met regio's, blokken en referenties.

De eerste versie is nu beschikbaar:

 

Drupal layout builder

Grote stappen voorwaarts voor migraties

Na meer dan 4 jaar werk zijn de Drupal Migrate en de Drupal Migrate UI modules stabiel. Het maakt het migreren van bestaande sites (Drupal en andere) een heel stuk gemakkelijker.

BigPipe standaard aan bij nieuwe installaties

Na heel wat testen staat de BigPipe module nu standaard aan. Het zorgt voor een snellere ervaring van heel wat pagina's binnen de website.

'Out of the box' demo Umami komt eraan

Er wordt volop gewerkt aan een demo installatie die zoveel mogelijk de mogelijkheden van Drupal Core toont. Het zal beschikbaar zijn binnen iedere Drupal installatie.

Ondersteuning voor PHP 7.2

Ook PHP staat niet stil en komt regelmatig met nieuwe versies uit. Drupal 8.5.0 is compatibel met PHP 7.2, het is ook onmiddellijk de aangeraden versie.