Drupal 8.7.0 beschikbaar

Het is intussen geen verrassing meer, iedere 6 maanden komt er een nieuwe, grote, versie van Drupal 8 uit. Drupal is hiermee uitgegroeid tot het CMS met het meest voorspelbare release schema. Het zorgt ervoor dat updates kunnen ingepland worden. 

Origineel artikel: https://www.drupal.org/blog/drupal-8-7-0

Layout builder stabiel!

Een belangrijk aandachtspunt voor Drupal is de ervaring van de gebruikers die de inhoud van de site moeten bewerken. De zogenaamde 'editor experience'. Layout builder is hiervoor een belangrijk initiatief. Het zorgt ervoor dat de gebruikers meer en meer controle krijgen over de structuur van de pagina zonder dat ze daarvoor een developer moeten inschakelen. Het zorgt voor snellere aanpassingen en minder kosten. 

Op het eerste zicht lijkt het op de page builders die vooral binnen WordPress gebruikt worden zoals Gutenberg. Het belangrijkste verschil is dat bij de Drupal Layout builder niet alles wordt bewaard als 1 groot stuk HTML en CSS in de databank. Hierdoor blijft de look en feel van de website centraal aanpasbaar en is het gemakkelijker om bijvoorbeeld een hele nieuwe layout toe te passen op de volledige site, zónder dat iedere pagina moet overlopen en aangepast worden!

JSON:API ook stabiel

Het is niet omdat er veel aandacht gaat naar de 'editor experience' dat developers vergeten worden! Het wordt alsmaar belangrijker om verschillende toepassingen gegevens te laten uitwisselen. Voor deze data uitwisseling worden ook verschillende standaarden ontwikkeld. JSON:API is een van de belangrijkste standaarden en wordt nu volledig ondersteund in Drupal core. Het is een van de meest complete implementaties van JSON:API wereldwijd beschikbaar!

Verbeteringen in Media, revisies op meer content en de weg naar Drupal 9

De Media module komt alsmaar dichter en dichter bij stabiele release! Er is weer heel wat toegevoegd de afgelopen 6 maanden. Hopelijk zien we een stabiele release bij Drupal 8.8.

Revisies op nodes zijn gekend, maar nu kunnen ook menu's en taxonomy termen revisies hebben! Het zorgt ervoor dat de Workspaces module (zie blogpost over Drupal 8.6) op meer en meer kan gebruikt worden.

Drupal upgraden van 8 naar 9 zal een heel vlotte overgang zijn. Om dit mogelijk te maken wordt er nu in Drupal 8 al heel wat klaargemaakt. Zo is er nu ondersteuning voor Twig 2 in core en is Drupal bijna volledig compatibel met Symfony 4