Drupal 8.8.0 beschikbaar

Drupal 8.8 is er! Dit is de laatste normale feature release! Het bevat een stabiele versie van Media Library en verschillende verbeteringen aan experimentele modules. Voor het eerste is het nieuwe admin theme 'Claro' ook beschikbaar.

Origineel artikel: https://www.drupal.org/blog/drupal-8-8-0

Hoe bedoel je laatste?

Drupal 9 komt eraan! In voorbereiding van deze nieuwe 'major' versie komen er nu geen nieuwe functionaliteiten meer bij. Er komt nog een Drupal 8.9, maar deze zal geen nieuwe dingen meer bevatten.

Op deze manier wordt het pad geëffend om een vlotte overgang te hebben naar Drupal 9. In tegenstelling tot eerdere upgrades tussen major versions, zal er nu veel minder werk nodig zijn.

Drupal 8.9 wordt dan ook de zogenaamde Long Term Support (LTS). Er zal over een heel lange periode bugfixing op gebeuren. Als je geen nood hebt aan de nieuwe features in Drupal 9, kan je dus bij Drupal 8.9 bleven.

Media Library stabiel

De Media Library, het laatste ontbrekende stuk voor volledige Media ondersteuning in Drupal is er eindelijk! Voor mij persoonlijk is hiermee de laatste zware tekortkoming van Drupal ten opzichte van andere systemen weggewerkt. Drupal staat nu even ver, of verder, op alle vlakken die er toe doen.

 

Nieuw admin thema Claro

Het belang van een modern uitziende interface is van een niet te onderschatten belang voor de adoptie van eender welk systeem. Als het er verouderd uitziet, dan gaan we er automatisch vanuit dat het onderliggende systeem ook verouderd is.

Daarom is het noodzakelijk om ook de admin theme regelmatig onder handen te nemen. In deze release zit de eerste experimentele versie van Claro! Wij gebruiken het op de site van EntityOne al een heel eind en zijn er heel tevreden van.

Grote verbeteringen aan Workspaces

Workspaces zorgt ervoor dat je inhoud kan 'stagen'. Je kan een hele hoop content klaarzetten om dan alles in 1x te publiceren. Heel gelijkaardig aan de manier waarom nieuwe features gebouwd worden en eerst in 'staging' getest en goedgekeurd worden.

Meer en meer kan via Workspaces werken, zo is het nu ook mogelijk om met Content Moderation te werken en kunnen nu ook path aliassen gestaged worden.

Nieuwe Help Topics module

Nog een interessante om in de gaten te houden! Drupal is de Help module onder handen aan het nemen. Vroeger was het op basis van module, nu gaat het op basis van taken zijn.

Het is nog experimenteel, maar ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijke resultaat zal zijn!