Drupal 9 is hier en we weten al wanneer Drupal 10 komt!

Op 3 juni is versie 9 van Drupal verschenen! Voor het eerst in de geschiedenis van Drupal is het geen gigantisch verschil met de voorgaande 'major' version.

Sinds Drupal 8 wordt er gewerkt met continue innovatie. Ongeveer iedere 6 maanden komt er een update met nieuwe mogelijkheden (zie ook deze blogposts). Hierdoor is er geen nood aan radicale veranderingen bij nieuwe versies.

Het belangrijkste verschil is het schrappen van verouderde code. Zo blijft de code modern en onderhoudbaar.

Vlotte upgrades

Dit alles zorgt voor vlotte upgrades tussen Drupal 8 en Drupal 9. Als je enkel core gebruikt, dan is de klus binnen enkele minuten geklaard. Maar natuurlijk hebben de meeste sites meer dan enkel core (zelfs een simpele blogsite zoals deze). Met de upgrade status module krijg je een overzicht van alle modules in jouw site met informatie over de compatibiliteit met Drupal 9. Zo kan je het ideale moment afwachten om gemakkelijk up te graden.

Ook zelf geschreven code wordt geanalyseerd en je krijgt informatie over de nodige aanpassingen.

Long term support

Zit upgraden er even niet in? Geen probleem. De laatste versie van Drupal 8 krijgt de 'Long Term Support' of LTS status. Er komen geen innovaties meer, maar er komen wel nieuwe versies voor beveiligingsupdates. Zo kan jouw Drupal 8 nog jaren veilig blijven werken.

Drupal 9 boek komt eraan

Ik ben ook blij te kunnen aankondigen dat de volgende versie van mijn boek eraan komt! Ondertussen ben ik volop aan het schrijven! Wil je op de hoogte blijven van de vooruitgang? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief.

Op naar Drupal 10

Drupal maakt dankbaar gebruik van andere Open Source code om de beste versie van het web te leveren. Symfony is hier de belangrijkste van. Drupal 9 maakt gebruik van versie 4. Deze heeft een 'End-of-Life' in november 2023. Dit betekent dat Drupal gebruik moet maken van versie 5 (of nieuwer) voor die datum. Volgens https://dri.es/drupal-10-target-release-date-and-drupal-9-end-of-life zal dit zorgen voor een nieuwe 'major' versie van Drupal, namelijk Drupal 10 in juni 2022

Dat is niet lang! Drupal 9 zal dus na 2 jaar al opvolging krijgen. Dat doet vast heel wat wenkbrauwen fronsen, zeker bij mensen die upgrades meegemaakt hebben van oudere Drupalversies. Dat was, zacht uitgedrukt, een hele klus!

Maar upgrade is nu veel gemakkelijker geworden. Dus de upgrade van Drupal 9 naar 10 zal ook heel vlot verlopen. Het beste bewijs is dat 95 van de 100 populairste modules al compatibel waren met Drupal 9 op de dag van de release! Bij Drupal 10 zal dat minstens even goed zijn.

Drupal 10 release